muziekoptreden Track Your Sound

Naam orkest:
philharmonisch orkest

 

Bezetting (instrumenten): 

Viool 1- Wim Ruitenbeek
Viool 2- Loortje van den Brink
Altviool – Galahad Samson
Cello – Carla Schrijner

 

Locatie
Voordat je inhoudelijk op de muziekvoorstelling in gaat is het goed eerst een

duidelijk beeld te schetsen van de plek waar het concert plaats had.

1. Waar was het?
Aula - GSR Rotterdam

2. Vond je dat een goede keuze?
ja

3. Waarom?
Je hoefde niet ver te reizen en daardoor hoefde je je niet te stressen om met het openbaar vervoer te reizen.

 

Het doel van het concert

4. Wat was de opzet/ het idee van de uitvoering?
Het laten zien wat de muziek als effect heeft als het onder beeld wordt afgespeeld. Dit is vooral goed gelukt toen er twee keer dezelfde beelden werden getoond met een andere muziek eronder.

5. Is volgens jou de opzet geslaagd? Waarom wel/niet?
De opzet was volgens mij geslaagd, omdat je duidelijk het effect voelt van de muziek onder videobeelden als twee dezelfde beelden worden afgespeeld met elk een ander muziekstuk eronder.

6. Lukte het het orkest om over te brengen wat ze volgens jou wilden over brengen?

Waarom wel/niet?
Ja, het is ze zeker gelukt. Ik vond het leuk om te zien dat muziek een groot effect heeft op hoe je je voelt tijdens zo'n fragment van een video. Er werd twee keer hetzelfde fragment getoond waarbij iemand een presentatie gaf. Bij de eerste keer werd er blije muziek eronder afgespeeld, ik had toen het gevoel dat er niks bijzonders ging gebeuren. Bij de tweede keer werd er spannende muziek gespeeld en toen had ik het idee dat er elk moment iets kon gebeuren, ik zat toen als het ware op het puntje van mijn stoel.

 

Beschrijving

Besteed ruim aandacht aan het beschrijven van het concert.

7. Hoe zag het eruit? Bespreek geluid, belichting, podiumgebruik, setopbouw, interactie met publiek, kleding, noem maar op.
Het concert werd gespeeld in de aula, en hoewel er een podium was, werd het niet gebruikt. Het orkest stond ook niet in het midden maar juist aan de zijkant, de linker zijkant. Het geluid kwam rechtstreeks uit de instrumenten en werd dus niet versterkt door microfoons. De belichting was niet heel bijzonder, er waren geen lichten die speciaal op het orkest schenen. De setopbouw was een halve kring met van links naar rechts eerst een eerste viool, als tweede een  tweede viool, daarna een altviool en als laatste cello. Er was nauwelijks interactie met het publiek, het orkest richtte zich vooral op hun instrumenten en wanneer er niet gespeeld werd keken ze naar de beamer waar een film op af werd gespeeld. Verder waren ze allemaal in het zwart gekleed.

 

De uitvoering

8. Waar ging het concert over (thema/inhoud)?
Het concert ging over de gevoelens van Brian, de hoofdpersoon van de beelden.

9. Wat is de vorm (decor in relatie met de muziek, kostuums etc.)?
De relatie tussen kostuums, muziek en film geeft een donkere en grimmige setting.

10. Was de muziek instrumentaal, vocaal of beide?

Instrumentaal

11. Welke instrumenten worden er gebruikt?
Eerste viool
Tweede viool
Altviool
Cello

12. Wat was de sfeer of stemming van de muziek (bv ernstig, vrolijk, zwaar etc.)?
Dat verschilde per fragment. De opdracht was om verschillende scenes achterelkaar te plakken met zelfgekozen muziek eronder. Bij het ene fragment zat er dus vrolijke muziek onder, en bij het andere fragment zat er spannende muziek onder. Bij spannende muziek werd het bijvoorbeeld heel snel gespeeld in combinatie met hard en zacht.

13. Wat is het verband tussen de filmscènes en de muziek. Noem een voorbeeld wanneer het voor jou helemaal klopte en wanneer niet. Schrijf erbij waarom je dat vindt.
Er was één fragment die twee keer voorkwam met elke een ander muziekstuk eronder. Bij de ene zat er blije muziek onder, die klopte meer als de ander. Ik kreeg bij deze het idee dat de presentatie goed zou gaan, en dat er niets bijzonders zou gaan gebeuren. Bij de andere keer werd er spannende muziek onder gespeeld. Ik kreeg toen het idee dat er iets bijzonders zou gaan gebeuren, terwijl dat niet het geval was.

14. Wat is de oorspronkelijke functie van de muziek? Vind je de toepassing als filmmuziek terecht of niet? Onderbouw je antwoord.
De oorspronkelijke functie van muziek is in mijn ogen het amuseren van mensen. Muziek brengt je bij elkaar en is leuk. De toepassing van muziek onder films vindt ik daarom een terechte toepassing. Op deze manier geniet je ook van de muziek en wordt het nog leuker om te kijken.

15. Tot welk genre (stijl) behoort de opvoering (klassiek, pop, jazz, folk etc)?
Klassiek

16. Geef zoveel mogelijk achtergrondinformatie over dirigent, solisten, orkest of

groep ( opleiding, leeftijd, land van herkomst etc).

Het Rotterdams philharmonisch orkest is een wereldwijd orkest. Er spelen dus ook muzikanten die over de hele wereld vandaan komen.
Wim Ruitenbeek is geboren in Harderwijk en is in dienst sinds 1 januari 2011.
Loortje van Den Brink is geboren in Eindhoven en is in dienst sinds 1 januari 2008.
Galahad Samson is geboren in Den Haag en is in dienst sinds 1 augustus 2007.
Carla Schrijner is geboren in Arnhem en is in dienst sinds 1 september 1995.

Luisterwijzer Muziek

17 . Wat hoor je: welk aspect van de muziek trekt veel aandacht?

- Melodie

- Dynamiek

- Klankkleur (sound)

- Harmonie

- Ritme

- Instrumentatie

Dynamiek

18. Hoe komt het dat dat de aandacht trekt?
dynamiek trok bij mij de meeste aandacht, dynamiek is het verschil tussen hard en zacht spelen. Op spannende momenten werd er veel met dynamiek gespeeld. Ik vond het interessant dat dit aspect van muziek veel effect op de film had en het gevoel dat je daarbij kreeg. 

19. Wat hoor je? geef karakterisering van sfeer of stemming van de muziek onder één scène.
Fragment dat Brian een presentatie gaf met spannende muziek eronder. Brian gaf een presentatie en dat ging niet heel goed hij dacht aan andere dingen die hem bezig hielden en hij keek vaak in de ogen van zijn vriend. Er werd op dat moment spannende muziek afgespeeld die hard en zacht afwisselde en van snel naar langzaam ging. Dit effect had op mij dat ik dacht dat er iets bijzonders zou gaan gebeuren. Dat er opeens ruzie uitbrak of nog iets ergers. Ik zat echt op het puntje van mijn stoel te wachten totdat er iets zou gaan gebeuren. Dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.

20. Kies uit:

* Somber, plechtig of rustig

* Dreigend of mysterieus

* Heftig, chaotisch of vrolijk
Somber, want het was nooit plechtig of rustig. Dreigend want bij een spannende scene dreigde er iets te gebeuren. en heftig omdat er soms veel werd gespeeld met dynamiek.

21. Wat veroorzaakt die sfeer of stemming?
Somber, door zacht en langzaam met af en toe een uithaal. Dreigend door afwisseling tussen hard en zacht in combinatie met langzaam en snel.

22. Inhoud: wat is het verband tussen film en muziek? Kies één scène en leg uit waarom de muziek passend is.
Muziek versterkt het effect van de film. Als er iemand bijvoorbeeld in het donker buiten loopt in zijn eentje, dan wordt dat effect versterkt door er spannende muziek onder te zetten. Waardoor het nog enger wordt omdat je het gevoel hebt dat er elk moment iets kan gebeuren. Misschien is het wel, hoe sneller de muziek, hoe sneller je hart klopt.

23. Betekenis: welke betekenis of functie heeft de muziek volgens jou? Waarom?
Amuseren, muziek brengt je bij elkaar en maakt je blij.

 

Vertel in minimaal 100 woorden iets persoonlijks over jouw concertervaring. Wat sprak je aan en waarom? Wat vond je minder en waarom? Was er iets verrassends en waarom vond je dat? Etc.
Toen ik hier wat van hoorde vond ik het niet heel speciaal in tegenstelling tot mijn vader die het heel leuk vond (omdat hij daar werkt). Ik vond het niet erg om er heen te gaan maar ik had er dan ook niet heel veel van verwacht. Toen het orkest begon met spelen vond ik het allereerst een beetje disrespectvol op mij overkomen, omdat het geluid van het beeld dwars door de muziek van het orkest heen ging. Ik zelf vond het wel leuk om te kijken omdat dit wel duidelijk maakte voor mij welke rol muziek speelt onder een film. Ik voelde op sommige momenten echt wat de muziek met mij deed. Dat ik op sommige momenten echt op het puntje van mijn stoel zat alleen door de muziek terwijl het beeldfragment op zichzelf helemaal niet spannend was.

Maak jouw eigen website met JouwWeb